piątek, 7 lutego 2014

Pulpeciki w sosie pomidorowym





Jest to doskonały pomysł na sycący obiad szczególnie w takie chłodne dni jak mamy teraz. Można zamiast makaronu rurek podać ziemniaki lub ryż, ale ja postanowiłam zrobić w takiej wersji :)


- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo wieprzowe)
- makaron rurki typu „penne”
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- przecier pomidorowy (najlepiej ten w kartoniku)
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego)


Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami: solą, pieprzem oraz odrobiną mieszanki do mięsa mielonego. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę, z uzyskanej masy formujemy nieduże pulpeciki i smażymy na głębokiej patelni. Następnie zalewamy wszystko pomidorami z puszki i przecierem z kartonika, wszystko jeszcze lekko przyprawiamy oregano, bazylią i w razie potrzeby odrobiną soli - dusimy całość około 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu, po odcedzeniu nakładamy na talerz oraz całość zalewamy sosem razem z naszymi pulpecikami. Na koniec posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz